2022.04.15 5 perc

A bizalom érték

A bizalom érték. A másik ember méltóságának, véleményének, hitének, világnézetének tisztelete szintén alapvető fontosságú. A gondolat legyen szabad és vitatható - minél több álláspont van jelen a közbeszédben és szakmai munkában, annál gazdagabb a világ, minél élénkebbek a véleménycserék és viták, annál több esély van arra, hogy magas színvonalú tudományos eredmények szülessenek meg. Nagy probléma, hogy a különböző világnézet vagy egy-egy társadalmi kérdésről alkotott vélemény minden téren átjárhatatlan akadályokat hoz létre csoportok között. Nem is csak arról van szó, hogy természetes és ösztönös módon azokhoz vonzódunk, azokkal töltünk több időt, azokkal beszélgetünk sokat, akikkel hasonlóan látjuk a világ eseményeit - önmagában ez még nem lenne baj, hiszen senki sem akar folyamatos harcban állni a közvetlen környezetével.

Az igazi probléma ott kezdődik, amikor képtelenné válunk a szempontváltásra, annak beismerésére, hogy a másiknak is lehet érvényes nézőpontja és mondanivalója, és elveszítjük a kritikai gondolkodás és kételkedés képességét. Ehhez kapcsolódó jelenség, hogy tömbökben gondolkodunk: ha valaki vitatja a genderelmélet bizonyos téziseit, az biztosan homofób, sőt, szélsőjobboldali. Vagy: aki konzervatív, az képtelen az empátiára és elfogadásra, és rá akarja erőltetni a világnézetét másokra. Aki liberális/progresszív, az nem tud hívőkkel dolgozni egy terápiás folyamatban, és egészen biztosan lenézi a vidékieket, stb. Ehhez képest a valóság az, hogy jelenségek, témák vannak, amik mentén lehetséges, sőt, szükséges is a tömbök közötti átjárás. Ezzel nem tagadjuk a világnézet vagy bizonyos értékrend melletti elköteleződés csoportformáló erejét, sem jelentőségét az életünkben, de mindenképpen szükséges, hogy a pszichológusszakma művelőiként képesek legyünk minél differenciáltabban szemlélni a világot, és benne magunkat is.

Fontos számunkra, hogy a saját szakmánkon belül az akár jelentős véleménykülönbségeket is tudjuk kulturáltan kezelni, ami nem jelent feltétlenül érzelem vagy indulatmentességet. Vannak azonban olyan határok, amit nem jó átlépni: ilyen a másik személyének sértegetése, azért, mert más véleményen van, a szakmai hitelének rontása listázásokkal, petíciókkal, bizalmas információk sajtó elé tárásával. Abban hiszünk, hogy a cél nem szentesíti az eszközt.

Továbbra is abban hiszünk, hogy a vélemény és a gondolat szabad, a bizalom pedig a mi szakmánkban különösen fontos érték, amire vigyázni kell - erre törekszünk a csoportunkban is.

Értékközpontú Pszichológusok